FAQ: veel gestelde vragen over beton en Terrazzo producten

Pronck beantwoord alle vragen voor het aanschaffen van Pronck producten. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!

Product & Eigenschappen

Voor de productietijd van beton hanteren wij een duur van 10 werkdagen.

Pronck produceert aanrechtbladen enkel pre-fab in haar werkplaats. Dit heeft veel voordelen:

 

Voordelen:

 • Kwaliteit
  • Storten in spiegelbeeld (glad oppervlak)
  • Trilfafel (minimale luchtbellen)
  • Nat bewerken (optimaal resultaat)
 • Ruimte
  • Gecontroleerd drogen van beton
  • Optimale werkplekken
  • Stofafzuiging
 • Minder reistijd
 • Snelle & nette realisering bij u thuis
 • Gemakkelijk te demonteren

Nadelen:

 • Transport en montage
 • Eventuele koppelnaden
 • Maatvoering op te meten

Pronck heeft een eigen werkplaats waar zij haar producten pre-fab maakt. Hierdoor kan zij pre-fab producten van hoge kwaliteit en een korte levertijd garanderen.

De minimale dikte van het beton is 40mm. Wij verwerken namelijk m16 staal in onze bladen, dit heet ook wel de bewapening.
In de fabriek houden we er rekening mee dat de bladen tegen elkaar aan liggen. Ook laten we in Duitsland speciale kit maken dat ervoor zorgt dat er minimale nuance zit in het verschil tussen de kit en het blad, zodat het netjes afgewerkt wordt. 

In onze standaard collectie hebben we een zestal kleuren gekozen, van bijna wit naar bijna zwart. Hiermee komen de meeste mensen aardig uit de voeten. Maar we staan altijd open voor projecten met bijzondere kleur wensen. Zo hebben we verschillende bijzondere kleuren werkbladen, wasbakken en tafels gemaakt. Voorbeelden van die afwijkende kleuren zijn blauw, geel, rood, oranje, groen. Als er bepaalde wens is voor een kleur dan gaan we graag die uitdaging aan.

Voordelen:

 • Karaktervol
 • Hufter-proof (sterk)
 • Duurzaam (lange levensduur)
 • Puur natuurlijk 
 • Eindeloze kleurmogelijkheden
 • Maximale lengtes van 3960 mm bij 1500 mm (langer dan natuursteen!)
 • In veel verschillende stijlen toepasbaar (bv. klassiek, landelijk, ect.)
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes
 • Stoot -en slijtvast
 • Massief tot 40 mm

 

Nadelen:

Wij gebruiken authentiek beton met een karaktervolle uitstraling. Dit wordt op een ambachtelijke manier gemaakt. In het beton verwerken wij wapening en eventuele constructies.  

Onderhoud

Dat kan het beste met een impregneermiddel dat het blad van binnenuit verzadigt. Coatings zijn niet ideaal voor het materiaal en zorgen juist voor problemen in de middellange termijn. Het impregneermiddel is iets dat ook hard wordt in het blad. Hierdoor is het beschermd en blijft het ademenen.
Beton is een een ongelooflijke duurzaam materiaal. Van zichzelf is het wel poreus, dus het is de zaak om het blad te verzadigen en daarmee te beschermen. Net als bij een houten vloer of andere natuurlijke materialen zal het goed voor je zorgen als jij er ook goed voor zorgt.

Inherent aan het product, is dat er gaatjes van lucht bellen ontstaan. Deze gaatjes dichten wij standaard in ons productieproces, zodat de bladen vlak en hygiënisch zijn. Door het verder uitdrogen van het beton kunnen er gaatjes ontstaan. De meeste kans op deze gaatjes ontstaat in de eerste periode na levering.  Indien deze betoneigenschap niet gewenst is bieden wij het Pronck herstelpakket aan. Deze hebben wij speciaal ontwikkeld.

Om het herstelpakket optimaal te gebruiken adviseren wij u de hulp video te bekijken.

Deze zijn inherent aan beton en ontstaan al tijdens het stortingsproces en verhardingsproces. Door spanningen in de aanrechtbladen kunnen haar -en krimp scheuren zichtbaar worden. Door de bewapening in het beton hebben deze zichtbare scheurtjes (boven en onderkant) geen effect op het breken van het aanrechtblad. 

Omdat de haar -en krimpscheuren inherent zijn aan het beton en dit het karakter bepaald, geeft Pronck hier geen garantie op. Om te voorkomen dat er vuil in de haar- en krimpscheurtjes komt raden wij u het Pronck herstelpakket aan.

Gebruik ook onze instructievideo om het herstelpakket optimaal te gebruiken.

Graag nodigen wij u uit om langs te komen in onze showroom om de natuurlijke eigenschappen van onze aanrechtbladen te laten zien. 

Deze zijn inherent aan beton en ontstaan al tijdens het stortingsproces en verhardingsproces. Door spanningen in de aanrechtbladen kunnen haar -en krimp scheuren zichtbaar worden. Door de bewapening in het beton hebben deze zichtbare scheurtjes (boven en onderkant) geen effect op het breken van het aanrechtblad. 

Omdat de haar -en krimpscheuren inherent zijn aan het beton en dit het karakter bepaald, geeft Pronck hier geen garantie op. Om te voorkomen dat er vuil in de haar- en krimpscheurtjes komt raden wij u het Pronck herstelpakket aan.

Gebruik ook onze instructievideo om het herstelpakket optimaal te gebruiken.

Graag nodigen wij u uit om langs te komen in onze showroom om de natuurlijke eigenschappen van onze aanrechtbladen te laten zien. 

In principe gebeurt er niets, alleen het impregneermiddel op die plek zal iets minder effectief werken.

Wij gebruiken geen coating, maar impregneren het blad met impregneermiddel.

Dingen met hoge ph waardes zoals fruit of schoonmaakmiddel of ontkalkingsmiddel laten vlekken achter.

Wij hebben een impregneermiddel. Met dit impregneermiddel verminder je oa. de poreusheid van het beton

Al onze buitenkeukens worden behandeld met een buiten coating tegen vorst en algvorming.

Wij brengen een HydroFober coating aan. Deze coating zorgt ervoor dat het blad nog steeds kan ademen terwijl het tegelijk bestendig blijft tegen vorst en groenalg.

Inmeten, Transport & Montage

De mogelijke levertijd vanaf het inmeten/aanleveren van een productietekening duurt zo’n 3-5 weken. Daarom dienen bestellingen bij voorkeur 2 maanden vooraf geplaats te zijn. Als u een versneld proces wilt dan kunt u contact met ons opnemen. 

Neem contact met ons op, om hier meer over te weten. 

Pronck beheert haar eigen transport en montage. Dit betekend: dat vakbekwame monteurs  met juiste gereedschappen uw aanrechtblad(en) plaatsen. Na het plaatsen van het aanrechtblad monteren de monteurs de meegeleverde accessoires, zoals: de kraan, de spoelbak, ect.

De installatie (aansluiten) van elektra -en loodgieterswerkzaamheden voeren onze monteurs niet uit. Wij adviseren daarom een  gecertificeerde installateur in te schakelen, zodat u verzekerd bent van het gewenste resultaat. 

Tijdens het adviesgesprek en inmeten wordt per situatie overlegd wat de montage inhoud. Wij monteren de aanrechtbladen vakkundig op het onderstel. Ook vullen de aanrechtbladen uit, zodat deze overal ondersteund liggen (verstevigingen dienen voor plaatsing aangebracht te zijn). Daarnaast monteren wij ook meegeleverde accessoires. Denk hierbij aan: spoelbakken of kranen. Let op: wij installeren de accessoires niet. Wij adviseren u dit door specialisten uit te laten voeren.

Na het monteren van uw aanrechtblad, overleggen onze monteurs met u of er kitwerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Dit kan per situatie verschillen afhankelijk van de ondergrond of dat er nog een schilder langskomt. 

Indien onze monteurs niet ter plekke de kitwerkzaamheden kunnen uitvoeren wordt dit met u besproken. U krijgt van ons de specifieke kit om dit op een ander gewenst moment uit (te laten) voeren. 

Ja. In onze showroom hebben we een assortiment te bezichtigen. Wij verzorgen ook de montage van de spoelbak.
Nee. Een ikea keuken kan 80 kg per poot aan qua belasting. Ook sparen we het betonnen blad aan de onder kant uit, zodat het qua gewicht scheelt.

De kosten voor de montage zijn afhankelijk van de opstelling, de grote van de bladen en de diverse opties voor apparatuur en losse onderdelen. Wij bij Pronck berekenen de montagekosten aan de hand van een puntenlijst waaruit een prijs wordt opgemaakt. Ook wordt hierbij naar gekeken naar de kosten voor het inmeten, vervoeren, plaatsen op verdieping of het transport naar een schiereiland of buitenland.

Terrazzo & Granito

Er wordt in terrazzo traditioneel marmer en graniet gebruikt. Vandaar dat terrazzo bij sommigen ook bekend is als ‘granito’. Dit zijn nog steeds stenen die veel gebruikt worden. Maar er zijn een hoop meer stenen en materialen die wij in ons terrazzo verwerken. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld parelmoer en verschillende kleuren glas. We zijn tegenwoordig zelfs bezig uit te zoeken voor een veilige manier om bodemas te verwerken in onze werkbladen.
Om de stevigheid te waarborgen is het verstandig om niet boven een bepaalde verhouding steentjes te komen. Zowel te veel als te weinig steentjes kunnen zorgen dat het werkblad minder stevig en duurzaam is.
Terrazzo is iets bijzonders dat mensen graag specifiek willen hebben. Of er sprake is van een populaire trend is moeilijk om te zeggen. Het wordt zowel gekocht door mensen die een traditionele jaren ’30 keuken willen recreëren als door mensen die juist de voorkeur geven aan een modernere mix die vaak grotere stenen heeft. Wij verwachten dat het bodemas een gigantische potentie heeft zodra we de opties en mogelijkheden goed hebben overwogen. Dat wordt dan dé trend voor degenen die zich bewust bezighouden met duurzaamheid. (Wat een steeds groter deel van de bevolking in Nederland is)
Een terrazzo aanrechtblad duurt ongeveer anderhalf keer zo lang om te maken. Dit heeft te maken met de extra stap van het openslijpen van het terrazzo. Bij onze betonnen bladen is de kleur van de cementbinding hetgeen dat men wil zien. Bij terrazzo zijn dat juist de uitgekozen stenen. Dit betekend dat de cementbinding die de stenen na het storten nog verbergt moet worden weggeslepen. Dit houdt in dat 2 a 3 millimeter diep met de hand moet worden afgeslepen van de bovenkant en zichtzijden van het blad. Dat kost een hoop meer tijd.
Veel graniet en marmerstenen zijn zwaarder dan de rivierstenen die in ons beton gaan. Dat houdt in dat terrazzo in verhouding vaak iets zwaarder is dan beton.
In de fabriek houden we er rekening mee dat de bladen tegen elkaar aan liggen. Ook laten we in Duitsland speciale kit maken dat ervoor zorgt dat er minimale nuance zit in het verschil tussen de kit en het blad, zodat het netjes afgewerkt wordt.

In de volksmond wordt er gesproken over Terrazzo en granito. Bij Pronck bedoelen wij met Terrazzo hetzelfde als granito.

Er wordt wel eens een betonnen spoelbak gemaakt onder een terrazzo aanrechtblad. Dit is dan vaak in dezelfde kleur cementbinding als het blad. Maar er wordt vaker gekozen voor een andere vorm spoelbak.

De minimale dikte van het terrazzo is 38mm. 

Betonnen, Terrazzo & Betegelde spoelbakken

Wij maken betonnen spoelbakken op maat. Vaste maten hebben wij voor in de standaard kastgroottes ook.
Wij maken onze spoelbakken op de tafels naast onze bladen. Het proces voor het maken van een wasbak en werkblad is in principe nagenoeg hetzelfde.

Er wordt wel eens een betonnen spoelbak gemaakt onder een terrazzo aanrechtblad. Dit is dan vaak in dezelfde kleur cementbinding als het blad. Maar er wordt vaker gekozen voor een andere vorm spoelbak.

De levertijd voor een spoelbak is zon’n 2 á 3 weken.

Buitenkeukens

Al onze buitenkeukens worden behandeld met een buiten coating tegen vorst en algvorming.

De coating zal zijn werk goed kunnen blijven doen. Elke 10 jaar moet de coating ongeveer vervangen worden. Controleer de coating eens in de twee jaar om te kijken of die kan worden bijgewerkt.
Wij brengen een HydroFober coating aan. Deze coating zorgt ervoor dat het blad nog steeds kan ademen terwijl het tegelijk bestendig blijft tegen vorst en groenalg.

Hiervoor kunt u eveneens de coating voor buiten gebruiken. Beton en terrazzo zijn niet erg verschillend als het gaat om compositie.

Staat uw vraag niet in de FAQ?

Scan de code
t